8 pași care să te ajute să-ți setezi mai bine obiectivele în 2024 

Asistență virtuală România


An nou, motive noi pentru a stabili obiective. Fie că sunt ele de business sau pe plan personal. Înainte de a ne seta însă obiectivele, este bine să știm ce ne dorim să obținem, iar pentru asta avem nevoie de un moment de reflecție. În acest articol, am împărțit procesul despre setarea obiectivelor în 8 pași simpli pe care îi poți parcurge pentru orice arie din viața ta. Astăzi însă, ne vom concentra pe latura profesională. 

Pregătește-te așadar cu o foaie și un pix, și haide să trecem împreună prin fiecare pas. 

  1. Cum a fost anul 2023 din punct de vedere profesional? 

Cum te simți când privești anul 2023 din punct de vedere profesional? Ți-a adus împliniri, ți-a adus suficiente câștiguri? Un citat celebru spune că dacă faci ceea ce iubești, nu vei simți nicio zi din viața ta că muncești. Iar, dacă ne întrebi pe noi, Zen-ul la locul de muncă este un aspect extrem de important. Este oare și pentru tine? Petrecem prea multe ore muncind, iar dacă munca noastră vine la pachet cu stres și dezechilibre, în timp ne riscăm sănătatea. Așa că, în 2024 te invităm să te întrebi cum te simți la nivel profesional, ce faci cu plăcere și ce nu faci cu plăcere, și poți delega mai departe. Nu uita că atunci când delegi, nu doar că ai mai mult timp pentru tine, dar și stresul se reduce. 

  1. Definește-ți valorile și prioritățile 

Care sunt prioritățile tale în 2024 din punct de vedere profesional? Îți dorești să obții o anumită sumă de bani, îți dorești să promovezi, îți dorești să-ți extinzi afacerea? Sau poate îți dorești să gândești o strategie de business care să-ți aducă mai mult timp liber, poate să delegi, să angajezi, să faci o expansiune în mediul online, sau să digitalizezi produsele pentru mai multă ușurință. Oricare ar fi prioritățile tale, este bine să fie notate în cap de tabel, pentru mai multă acuratețe. 

  1. Setează-ți obiectivele pe categorii 

Așa cum spuneam la începutul articolului, ai nevoie să-ți setezi obiectivele pe categorii. Dacă ar fi să ne uităm la obiectivul suprem și anume fericirea, ar trebui să ne gândim apoi în ce arii din viața noastră merg lucrurile și în ce zone nu merg, unde avem nevoie să ne concentrăm mai mult. Iar când vorbim despre obiectivele profesionale, și aici pot fi diferite în funcție de rolul pe care-l joci. Poate îți dorești să fii un coleg mai bun, un șef mai bun, un furnizor mai bun, cum se poate defini acest aspect? 

  1. Setează obiective SMART 

Acum vorbim, să spunem, puțin mai tehnic. Un obiectiv SMART, înseamnă să fie măsurabil, ancorat în timp, specific, realist. Atunci când ne dorim să fim un coleg mai bun de exemplu în 2024, putem să spunem că un obiectiv SMART ar suna așa “îmi dedic două ore în fiecare săptămână să îndrum colegii și să le răspund la întrebări”. 

  1. Împarte obiectivele mari, în obiective mai mici 

Se întâmplă an de an, ca obiectivele să rămână doar pe foaie, să nu devină niciodată realitate. Asta se întâmplă de cele mai multe ori, pentru că ne sperie. Obiectivele mari, precum vreau să câștiga 100.000 de euro pe an poate fi imposibil. Dar cum ar fi să iei acest obiectiv financiar, să-l împarți în câștiguri lunare, apoi să faci o listă cu skill-urile tale, cu proiectele, să calculezi unde poți crea noi produse și unde, mai poți mări prețurile, sau cum poți delega și lua proiecte mai mari. Orice obiectiv mare ce pare imposibil, devine mai ușor de atins dacă ne uităm la el în etape. 

  1. Creează un plan specific 

Acum că ai identificat obiectivele, le-ai gândit SMART, le-ai împărțit în obiective mai mici, gândește un plan specific. Ce acțiuni poți face zilnic sau săptămânal ca să-ți împlinești obiectivul până la finalul anului 2024. Nu uita să creezi un plan realist, ceva ce poți face sau pentru care ai timp, altfel apare procrastinarea și obiectivele pe care ți le setezi acum, le vei muta pentru anul viitor. 

  1. Găsește un partener cu care să ai același obiectiv 

Nu uita că poți cere ajutor, nu mai trăim în epoca în care trebuie să faci totul singur. Colaborează, deleagă sau găsește un partener cu care să ai același obiectiv ca să vă puteți motiva unul pe celălalt.

8. Păstrează-ți consecvența

Unul dintre motivele pentru care obiectivele se amână de la an la an și nu sunt duse la bun sfârșit este lipsa consecvenței. Oricât de greu sau dificil ar părea acum obiectivul tău, gândește-te cât de ușor ar fi să lucrezi la el zi de zi, măcar 10 minute. În ce punct al vieții tale te-ai afla dacă ai lucra 10 minute pe zi la ceva ce este foarte important pentru tine?

Iar dacă îți dorești să delegi lucruri pe care nu mai vrei să le faci în 2024 ca tu să ai timp de obiectivele importante, nu uita că noi, echipa TaskZen îți stăm la dispoziție. Mult succes cu obiectivele tale!