Să ne imaginăm un scenariu simplu: ești antreprenor la început de drum și ai energie și dorință să le faci pe toate. Să livrezi, să te ocupi de echipă, de contabilitate, de marketing, de networking, să menții relația cu clienții și să ai și viziune pentru afacerea ta. În toate aceste task-uri este normal să se strecoare și greșeli, mai ales atunci când faci lucrurile pentru prima dată. În articolul de astăzi vorbim despre cele mai întâlnite greșeli care apar în contabilitatea primară. Notează-le, ia aminte și verifică dacă tu le-ai făcut până acum.
- Contract – Atunci când începi să lucrezi pe cont propriu, printre primele lucruri pe care le ai de făcut este să creezi un cadru de lucru legal pentru tine, iar asta presupune să ai un contract personalizat pentru activitatea ta, întocmit de un avocat, în special pentru prestarile de servicii. Pentru vânzarea de bunuri, contractul nu este obligatoriu, dar recomandat. Pentru prestarile de servicii, este obligatoriu. Evită să descarci contracte standard de pe internet și, mai ales, evită să începi să lucrezi fără un contract.
- Cheltuieli – Să nu soliciți facturi pentru cheltuielile făcute pentru firmă. După ce devii antreprenor este nevoie să gândești aproape 90% din timp ca unul. Va fi spre binele tău și al afacerii tale. Dacă până acum nu obișnuiai să strângi bonuri sau facturi pentru cheltuielile tale de firmă, acum se schimbă paradigma. Ai nevoie să justifici banii pe care îi cheltuiești și să strângi documentele justificative.
- Organizarea – O greșeală foarte mare și des întâlnită la început de drum este lipsa de organizare. Să nu ai un dosar fizic/electronic, în care să îti arhivezi toate documentele și să poți avea acces ușor la ele. Poți crea un folder în Google Drive unde să strângi toate facturile electronice sau scanate, pe care să le pui pe lună / an.
- Contabilitate – Când devii antreprenor, intri într-o nouă lume a responsabilităților. Inclusiv față de tine, de angajați, dar și de business. Iar când vine vorba de contabilitate, responsabilitatea de a trimite lunar actele către contabilă, este doar a ta.
- Taxele la stat – Aici intrăm într-un subiect sensibil și oricât de mult nu ne place să plătim taxe la stat, nu avem cum să le evităm, ci doar să ne conformăm. Dacă nu îți plătești taxele la timp, pe lângă faptul că se adună dobânzi și penalități de întârziere, poți avea oricând nevoie urgentă de un certificat de atestare fiscală (credite, fonduri nerambursabile, parteneri, licitații), care dacă înregistrează datorii, nu poate fi folosit.
- Plăți– O altă greșeală pe care am observat-o des la început de drum, este să nu urmărești scadențele facturilor primite și să nu plătești facturile la timp. Dacă nu ne plătim la timp furnizorii, cum putem avea pretenția de a încasa la timp facturile emise de noi?
- Emiterea și trimiterea facturilor – O altă greșeală pe care o observăm destul de des, se referă la livrarea sau prestarea bunurilor fără a emite și mai ales fără a trimite factura clientului.
- Bani neîncasați – Și ultima greșeală pe care vrem să o menționăm este să nu ții evidența creanțelor neîncasate și să nu îți contactezi clienții restanți.
Dacă simți că ai nevoie de ajutor în gestionarea contabilității și vrei să eviți greșelile menționate, haide să lucrăm împreună. Ne poți contacta la team@taskzen.ro